Geschreven door Kurt.
Neen, we gaan nog niet op vakantie. Integendeel. Voor diegenen die de komende maanden nog doorwerken kan het wenselijk zijn om de machines voor te bereiden op een intensieve periode van warmte.
De zomer brengt hitte en bijgevolg stof met zich mee en daar moeten we met onze steeds fijner afgestelde machines steeds vaker rekening mee houden. Wat kan je doen?
- Zorg ervoor dat je de koeler(s) dagelijks controleert op lekken en het koelvloeistof niveau bijvult indien nodig. In één stap neem je ook de hydrauliek- en motorolie mee.
- Reinig je machine op tijd en stond. Als er lekkages zijn, zullen zo door de combinatie van olie en stof sneller zichtbaar zijn en kan je een herstelling van een dichting plannen.
Eigenlijk begint het al bij de bestelling van de machine, want dan kan je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen die ervoor zorgen dat je machines beter om kunnen gaan met de warmere temperaturen.
Welke voorzorgsmaatregelen?
Een koeler op het koelwater van de motor is een standaard. Maar niet alle machines hebben koelers voor de hydrauliek (vooral kleine machines met een beperkt hydraulisch volume). Ook hier kan je best een extra koeler vragen om een automatische machinestop door hoge olietemperatuur te vermijden en om de olie langer te laten meegaan. Waarom? Door hoge temperaturen in combinatie met stof en wrijving zal je olie namelijk sneller aan vervanging toe zijn.
Eens we beschikken over de nodige koelers is het handig om de optie van een omkeerbare ventilator te overwegen waardoor je deeltjes die de koeler verstoppen, wegblaast. Dit gebeurt dan bij een vooraf instelbare intervaltijd bv om de 15 minuten, 30 seconden reverseren. Soms kan je bij je leverancier ook een aangepaste koeler bestellen met een grofmazig net, maar let op: dit helpt tegen een bepaald type van verstopping maar nog niet tegen oververhitting, want per vierkante meter heb je in feite minder koeloppervlakte.
Warmte brengt in onze regio veelal droogte met zich mee waardoor we ook last hebben van stof op het terrein en in de lucht. Dit is een sterk onderschat probleem en zal in veel gevallen leiden tot motorschade. Om dit te verhelpen, kan je best werken aan de luchtinlaat van de machine. Alle machines beschikken al over een standaard luchtfilter die je dagelijks moet controleren en dit is iets dat je ook echt moet doen. Let hierbij op dat je de grote filter in geval van stof uitblaast in de tegenovergestelde richting en indien nodig vervangt. Er wordt daarbij ook aangeraden om steeds originele filters te kopen en zelf al je filters op voorraad te nemen. Zo ben je nooit afhankelijk van je leverancier (‘s nachts of tijdens het weekend…). Is de 2de of veiligheidsfilter vervuild? Blaas deze dan nooit uit, maar vervang deze direct.
Het stof dat rond de machine hangt is niet alleen fijn stof. Daarom kan je de machine uitrusten met een extra cycloonfilter waarmee je al de grotere deeltjes en een heel groot deel van de fijnere stofdeeltjes voor de fabrieksfilter wegneemt.
Als je in een zeer stofferige, al dan niet in een gesloten omgeving werkt (hetgeen in recyclage meer en meer het geval is), dan kan je ook kiezen voor een elektrisch cycloon. Het voordeel is dat deze filter niet meer afhankelijk is van het toerental van de motor om de cycloon in werking te krijgen (de moderne machines hebben de neiging om bij niet-gebruik op een stationair toerental terug te vallen). In het geval van een elektrische cycloon zal er een optimale wervelwind ontstaan zodra er contact is en zullen steeds de optimale omstandigheden gecreëerd worden voor de goede werking. Dit zal ook leiden tot een langere levensduur van de standaard luchtfilters.
Denk je er dus aan om tijdens de zomer door te werken? Dan bespreek je dit best even met je leverancier.